P ozivamo Vas na predstavljanje dvaju izuzetnih fotografskih znalaca,  Davora Žerjava  i  Petra Sabola .

Oni će svoj rad i umijeće predočiti javnosti u subotu,  18. studenog u 17 sati  u vijećnici Općine  Sv.Lovreč .
Naime, radi se o trenutno  najproduktivnijem  autoru publikacija u Hrvatskoj vezanih uz fotografsku tehniku i umjetnost,  Davoru Žerjavu , te  vodećem svjetskom makrofotografu   Petru Sabolu .

Program će biti podijeljen u 2 dijela:
od  17  sati - predstavljanje knjige  "Kreativna makrofotografija"  i razgovor o fotografijama  Petra Sabola .
od  19:15  sati radionica makrofotografije (studijska, tabletop)
Knjige iz njihove biblioteke će biti dostupne za kupnju po promotivnim cijenama ("Kreativna makrofotografija", "Kod fotografske slike" i "Lica").
Ovo je poziv svim ljubiteljima fotografije da čuju i nauče od najboljih o zanimljivim područjima ove umjetnosti!
Vidimo se u Sv.Lovreču!

O gostima - autorima:
Petar Sabol Sharpeye
rođen je 1981. u Čakovcu. Fotografijom se počeo baviti 2007. Iste se godine priključuje Fotoklubu Čakovec i postaje njegov aktivni član. Od samoga početka svojega fotografskog rada očaran je prirodom i njezinim svijetom, pogotovo područjem makrofotografije. Osim prirode, profesionalno fotografira i prigode poput vjenčanja, razne proslave i javne događaje.

Njegove fotografske slike prikazuju i dočaravaju trenutke iz života prirode koje je većini ljudi teško ili gotovo nemoguće vidjeti u stvarnosti zbog sve većega otuđenja od prirode. Zahvaljujući vrlo predanome i sistematičnome radu, bilježi nevjerojatne kadrove u kojima je glavni kompozicijski sastojak najljepše prirodno svjetlo. Tim idealiziranjem ljepote prirode zauzima svoj čvrsti pozitivni stav prema ljepoti i čudesnosti prirode.

Od početka 2012. do danas sudjelovao je na mnogim međunarodnim izložbama umjetničke fotografije pod visokim patronatom FIAP-a ( Fédération Internationale de l'Art Photographique ) čak 307 puta. Nagrađen je 349 puta (181 medalja i 168 diploma za 90 različitih fotografija) u više od 30 država. Također je sudjelovao na međunarodnim izložbama pod pokroviteljstvom PSA ( Photographic Society of America ) gdje je isto tako mnogo puta nagrađivan. Nagrađivan je i na drugim specijaliziranim fotografskim natjecanjima diljem svijeta. Ukupan broj nagrada približava se brojci 500. Dobitnik je prve nagrade na 1x Photo Awards 2015. Nositelj je počasnoga fotografskog zvanja EFIAP/g i EPSA.

Njegova poznata fotografija „ Natural abstract “ nagrađena je FIAP zlatnom medaljom u makro kategoriji na 7. Salonu fotografije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2012/116 i trajno je pohranjena u Nacionalnoj biblioteci u Parizu. Ta je fotografija bila i među 10 najboljih na natjecanju Sony World Photography Awards. Na tome je natjecanju pobjednik u kategoriji National Award za 2015., gdje se s još jednom svojom fotografijom plasirao u 50 najboljih. Naredne 2016. ponovio je svoj uspjeh drugu godinu za redom na istom natjecanju s fotografijom „Swirl“. Na www.fotowedstrijd.eu dobitnik je prve nagrade u makro kategoriji s fotografijom „ Only love matters “ 2014. Pet godina uzastopce nagrađivan je na američkom National Insect salonu pod pokroviteljstvom PSA od čega je dvaput dobitnik zlatne PSA medalje za najboljega autora salona. Prvu i drugu nagradu osvojio je 2014. i 2016. za svoje makrofotografije na National Insect Week u Engleskoj, koji se održava svake druge godine. Osvojio je drugu nagradu u kategoriji „divljina“ na Siena International Photography Awards, kristalni Pangea trofej. Osvojio je i prvu nagradu na 1x Photo Awards 2015. U ožujku 2017. osvojio je drugu nagradu na HIPA natjecanju (Hamdan Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum International Photography Award) u otvorenoj kolor kategoriji u sklopu 6. sezone „The Challenge“ u Dubaiju.

Za manje od četiri godine Petar Sabol postao je najnagrađivaniji hrvatski fotograf. Njegovi su radovi objavljivani u mnogim časopisima (Mirror, Telegraph, The Sun, The Dailymail, Meridijani).

Do sada je četiri puta samostalno izlagao. Krajem 2014. u Zagrebu se predstavio svojom prvom samostalnom izložbom Leptiri . Drugu samostalnu izložbu Kingfisher imao je u travnju 2016. u gradu Negova u Sloveniji pod visokim patronatom FIAP-a, u jednom od šest svjetski priznatih izlagačkih centara FIAP-a. Treću samostalnu izložbu Kingfisher predstavio je u Boru, u Srbiji, početkom listopada 2016. Njegova je najveća samostalna izložba Kreativna makrofotografija otvorena u Karlovcu, u velikoj dvorani slatkovodnog akvarija Aquatika i traje od rujna 2017. do lipnja 2018. Redoviti je član žirija na međunarodnim izložbama i fotografskim natjecanjima te je Sony ambasador za Hrvatsku.

web: www.sharpeyephoto.com

Davor Žerjav rođen je 1977. u Čakovcu. Po struci je učitelj hrvatskoga jezika i radi u osnovnoj školi. Fotografija ga prati od rane mladosti i vremena klasične filmske fotografije koju mu je približio njegov otac. Od pojave digitalne tehnologije dublje se posvećuje fotografiji.

U svojoj školi 2003. pokreće novinarsku i fotografsku grupu u kojoj fotografskoj umjetnosti poučava osnovnoškolce od 5. do 8. razreda. Godine 2010. priključuje se Fotoklubu Čakovec i postaje njegov aktivni član. U pedagoškome radu sa svojim učenicima njeguje pristup fotografiji koji je specifičan za Fotoklub Čakovec. Poučava teoriju svjetlosti, tehničke osnove fotografije (principe funkcioniranja fotoaparata i nastajanje fotografske slike, mjerenje svjetla i ekspoziciju, ulogu objektiva), a poseban naglasak stavlja na likovne i medijske vrijednosti fotografije. Osim redakcijskih zadataka vezanih uz opremanje školskoga lista fotografijama (vijesti, fotoreportaže, intervjui, fotostrip), s učenicima radi niz tehničkih i likovno-fotografskih vježbi čije rezultate redovito izlažu u galeriji škole. Rad fotografske grupe uglavnom se temelji na digitalnim fotoaparatima. Učenicima prenosi i dragocjena znanja o cameri obscuri na temelju udžbenika prof. Ivice Kiša „ Camera obscura - osnove fotografije“ i na temelju iskustva iz Fotokluba Čakovec. Djeca tako redovito izrađuju kamere od kutija šibica s 35 mm filmom ( Matchbox pinhole ), razne kamere od kartonskih kutija i posjećuju Cameru obscuru Giganticu koju svake godine članovi Fotokluba Čakovec postavljaju u centru grada na Svjetski dan camere obscure. S djecom se okušao i u fitografiji - postupku zadržavanja fotografske slike na površini biljaka.

Piše o fotografiji. Svoju prvu knjigu „Promišljati fotografski“ izdao je 2011. u nakladi Fotokluba Čakovec. Knjiga je namijenjena prvenstveno početnicima u fotografiji i svima onima koji žele fotografiji pristupiti promišljeno i temeljito. Ona sabire iskustva čakovečke grupe ljubitelja fotografije na njima svojstven način; njihovim pristupom, metodologijom i estetikom. Svoju drugu knjigu „Kôd fotografske slike“ izdao je 2014. kod istoga nakladnika. Druga je knjiga namijenjena fotografskoj i likovnoj publici, medijskim djelatnicima, novinarima, urednicima, ali i fotografima koji žele otkriti kako fotografija funkcionira kao medij. Osim knjiga, objavljuje i članke o fotografiji i fotografskoj literaturi na mrežnim stranicama te piše predgovore za fotografske izložbe.

2013. pokreće svoj najveći fotografski društveno otvoreni projekt LICA u kojemu tijekom dvije godine rada portretira 501 osobu. Uz svoju prvu samostalnu fotografsku izložbu, održanu u Galeriji Scheier u Čakovcu 2016., izdao je fotomonografiju s reproduciranih 86 portreta. Izlagao je i u Sisku, u Foto galeriji Siscia obscura .

U suradnji s Petrom Sabolom 2016. izdaje knjigu „ Kreativna makrofotografija “, prvi usko specijalizirani priručnik o fotografiji u Edukativnoj biblioteci Fotokluba Čakovec .

U Fotoklubu Čakovec i kao gostujući predavač vodi nekoliko tematski različitih radionica o fotografiji (Portretnu i Reklamnu fotografiju te Ljetnu školu fotografije za djecu).

Dobitnik je Povelje Međimurske županije za izuzetan doprinos i zalaganje u promociji fotografije i vizualne umjetnosti u Međimurskoj županiji.
Bavi se portretnom, studijskom i pejzažnom fotografijom.

web: